· Donació de Graphic Packaging al fons que recupera el disseny fet a Igualada

disseny=Igualada, a través de l’equip de Fons Gràfic, ha rebut de l’empresa Graphic Packaging International la donació d’unes interessants mostres de packaging que van ser àmpliament guardonades en el seu moment. La donació ha estat possible gràcies a la col·laboració de la direcció de Graphic Packaging International, empresa líder mundial en el sector del packaging integrat amb una planta ubicada al Pla de les Gavarreres d’Òdena.

Es tracta del sistema Milform imprès en òfset sobre cartó que, amb un mateix perímetre i amb variacions de forma i mida a la tapa i la base de l’envàs, possibilitava l’adopció de formes aptes per a diferents productes. La pluralitat de formes estava condicionada a les tensions dels seus angles. En el seu desplegament ocupava un mínim d’espai i tenia un muntatge ràpid. Els primers clients —especialment del sector del gènere de punt— també van ser empreses de l’Anoia.

La conceptualització i el desenvolupament tècnic del sistema —fins al model patentat— es va realitzar amb l’equip tècnic i creatiu de l’empresa Jorba, SA integrat majoritàriament per professionals d’Igualada. Aquest èxit tècnic i comercial va fer que l’any 1980 aquest sistema fos patentat a 14 països.

Jorba, SA —empresa familiar dels germans Josep i Jaume Jorba Gabarró— va començar com un taller d’arts gràfiques que a poc a poc es va anar transformant en una empresa ben organitzada, que va creure en el potencial humà d’igualadins i de l’Anoia. L’equip va obtenir nombroses patents en sistemes de plegat de packaging, alguns d’ells amb molt d’èxit. L’empresa Jorba, SA va ser adquirida l’any 1991 per Riwerwood International que posteriorment fou absorbida per Graphic Packaging International.

El sistema Milform va ser guardonat amb el primer premi Span-Pack 1971, amb el Barcinopack categoria d’or, amb el primer Premi Ciutat de Barcelona i amb el Premi Eurostar/77 atorgat per la European Packaging Federation.

La donació consta d’un lot d’embalatges de diversos productes realitzats amb aquest sistema.